Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης του τμήματος Βοηθός Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτη
Δράσεις

Γίνε και εσύ μέρος της αλλαγής!

Γίνε και εσύ μέρος της αλλαγής και στήριξε εμπράκτως την πρωτοβουλία «Ξεκινώ τη νέα μου ζωή… δίνοντας ζωή» που ανέλαβαν από κοινού ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Ν. Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής» και η ΑΜΚΕ Συνάψεις, συμπληρώνοντας τη φόρμα δήλωσης υποστήριξης της πρωτοβουλίας.

Το Share Life - Ξεκινώ τη νέα μου ζωή... δίνοντας ζωή είναι μια πρωτοβουλία το Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων Ν.Ροδόπης "Δύναμη Ψυχής και της ΑΜΚΕ Συνάψεις για την ενημέρωση των φοιτητών για τη σημασία δωρεάς μυελού των οστών κατά την εισαγωγή τους στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Στόχος η αύξηση των δοτών ηλικίας 18-25.

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων «Δύναμη Ψυχής» ιδρύθηκε και ολοκλήρωσε τη νόμιμη σύστασή του την άνοιξη του 2009. Σήμερα είναι πιστοποιημένος και εγγεγραμμένος στο εθνικό μητρώο εθελοντικών μη κυβερνητικών οργανώσεων. Ο Σύλλογος δραστηριοποιείται σε όλο τον νομό Ροδόπης και έχει περισσότερα από 500 μέλη.

Στον Σύλλογο αναπτύσσεται πνεύμα αλληλοβοήθειας, αλληλοστήριξης και φροντίδας για την προσωπική και κοινωνική αποκατάσταση των καρκινοπαθών. Μέλη του Συλλόγου είναι καρκινοπαθείς. Φίλοι του Συλλόγου είναι εθελοντές με διάθεση προσφοράς. Στόχος είναι να αλλάξει η αντίληψη ότι η ασθένεια αυτή, μαζί με την καταβολή του σώματος λόγω των θεραπειών, είναι ικανή να καταβάλλει και την ψυχή του ανθρώπου. Αυτό διαψεύδεται από όλους εμάς, που οργανωθήκαμε προκειμένου να προσφέρουμε κοινωνική και ψυχολογική στήριξη σε κάθε νέο ασθενή και την οικογένειά του.

Ο Σύλλογος πάνω από δέκα χρόνια τώρα προσφέρει στήριγμα στις δύσκολες στιγμές της διάγνωσης, του χειρουργείου και των θεραπειών. Είναι χώρος ανταλλαγής εμπειριών και συναισθημάτων με στόχο την αλληλοβοήθεια. Είναι δύναμη διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας (υγειονομικών, κοινωνικών και εργασιακών), καθώς και αφορμή για να ανατραπεί η αμηχανία της κοινωνίας και ο φόβος που συνοδεύει τον καρκίνο. Είμαστε μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) και της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τον καρκίνο (ECPC) όπου συμμετέχουμε, ενημερωνόμαστε και εκπαιδευόμαστε σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στα χρόνια λειτουργίας του Συλλόγου έγιναν πολλές ενημερωτικές ομιλίες πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης του καρκίνου. Έχουν παρακολουθήσει και ενημερωθεί χιλιάδες, ψηλαφίστηκαν εκατοντάδες, έγιναν δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις, μαστογραφίες, ψηλαφίσεις μαστών, εξετάσεις για τον προστάτη, μικροβιολογικές, Τεστ Παπ και βιοψίες σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Ροδόπης, τα διαγνωστικά κέντρα Κομοτηνής και το νοσοκομείο Κομοτηνής. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις μικρές οικονομικές δυνατότητες, έχουν ενισχυθεί οικονομικά άπορα και ανασφάλιστα μέλη αλλά και μη μέλη καρκινοπαθείς. Παρέχουμε πλέον πλούσια συλλογή από περούκες, επιθέματα, προθέματα σιλικόνης και σουτιέν (μετά τη μαστεκτομή) για να εξυπηρετήσουμε τις άπορες και ανασφάλιστες γυναίκες. Οι ωφελούμενοι του συλλόγου είναι καρκινοπαθή μέλη, οι φροντιστές και η οικογένεια αυτών.

Τα τελευταία χρόνια ο Σύλλογος μας λειτουργεί επισήμως οργανωμένη Δομή Στήριξης Ασθενών με Νεοπλασίες. Η δομή Φιλοξενείτε σε χώρο που έχει παραχωρηθεί από το Δήμο Κομοτηνής (Μαρασλή 1) και οι υπηρεσίες που παρέχονται αφορούν συστηματική ψυχοκοινωνική υποστήριξη των ασθενών που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Καθημερινά στον Σύλλογο υπάρχει γραμματέας για την ενημέρωση γύρω από τα δικαιώματα και βοήθεια στην διεκπεραίωση γραφειοκρατικών διαδικασιών. Παρέχεται επίσης και ψυχολογική στήριξη όπου ο σύλλογος καλύπτει τα έξοδα για τις συνεδρίες με ψυχολόγο. Παράλληλα υλοποιούνται δράσεις που αφορούν την εκπαίδευση των μελών και εθελοντών, τμήμα άσκησης, τμήμα εργασιοθεραπείας όπως κέντημα, πλέξιμο, ράψιμο, κατασκευές , τμήμα ξένων γλωσσών, συγκεκριμένα δύο τμήματα ιταλικών και αγγλικών, ζωγραφικής , τμήμα γιόγκα, ομάδα ενημέρωσης και εγγραφής δοτών μυελού των οστών σε συνεργασία με το Όραμα Ελπίδας. Οι δράσεις του συλλόγου υλοποιούνται σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης και επιδίωξη να είναι να φτάνει η ενημέρωση και στον πιο απομακρυσμένο οικισμό του νομού μας.

Ο Οργανισμός "Συνάψεις" αποτελεί μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε νομικά το 2022, ενώ αναδύθηκε αρχικά το 2013 ως άτυπη εθελοντική ομάδα. Καταβάλλοντας συνεχείς προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός δυναμικού κοινωνικού και πολιτιστικού οικοσυστήματος σε παραμεθόρια περιοχή, οραματιζόμαστε την ενίσχυση της κοινωνικής προσφοράς και της κοινωνικής ευθύνης στη νέα γενιά.

Στόχος μας είναι να αποτελέσουμε τον κεντρικό κόμβο που θα συνδέει τον κόσμο των επιχειρήσεων με την τοπική κοινωνία μέσω της ενίσχυσης της συνεργασίας τους. Επιθυμούμε να δημιουργήσουμε μια πρωτοποριακή πλατφόρμα, η οποία όχι μόνο θα καταγράφει ανάγκες αλλά επίσης θα προωθεί την αλληλεπίδραση και επικοινωνία μεταξύ του οικονομικού και κοινωνικού οικοσυστήματος της πόλης.

Η ιστορία μας ξεκίνησε με τις δράσεις ο "Ο Αη Βασίλης άργησε μια μέρα" και "Santa Run Komotini" από το 2013, ενώ πρόσφατα εξελίχθηκαμε σε μια νομικά καθεστημένη οντότητα. Καταρχάς, εστιάσαμε στη συγκέντρωση τροφίμων για την υποστήριξη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Κομοτηνής, ενώ στη συνέχεια προχωρήσαμε στη συγκέντρωση χρημάτων για την υποστήριξη τοπικών φορέων.

Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων, προωθούμε την ενεργοποίηση πολιτιστικών, αθλητικών φορέων, επιχειρήσεων, σχολείων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, δημιουργώντας ένα κοινό πνεύμα συνεργασίας για την επίτευξη κοινωνικών στόχων. Στα χρόνια που πέρασαν, 130 συλλογικότητες έχουν συμμετάσχει ενεργά στις δράσεις μας, ενισχύοντας το δίκτυο και τις σχέσεις στην περιοχή.

Με τη δέσμευσή μας να δημιουργούμε γέφυρες μεταξύ κοινωνικών φορέων και επιχειρήσεων, οι "Συνάψεις" προσφέρουν ένα κρίσιμο εργαλείο για την εδραίωση μιας δυναμικής κοινωνικής και πολιτιστικής κοινότητας στην παραμεθόρια περιοχή μας.

Με τη συνδρομή και την υποστήριξη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

website by